Een fotogalerie met foto’s van het weekend 31 maart – 2 april gemaakt door Pieter Leeflang vindt u hier:

Als u op een van de foto’s in de galerie klikt kunt u de rest van de foto’s als ‘diavoorstelling’ bekijken.

De uitgebreide weergave van de stationwegblog met halteplaats Deventer

 ‘appèl aan het humane – gemeenschap – innigheid – vorming    kerk toen ~ kerk nu’

vindt u hier.

 


Zondagmiddag 2 april: Sweelinckvesper met première Le Bouquet

Zondagmiddag 2 april was een bijzondere vesper in de Grote of Lebuinuskerk in Deventer. In het kader van een serie vespers onder het motto ‘Hier sta ik’ stelde componist en koordirigent Daan Manneke een vesperliturgie samen. Cappella Breda o.l.v. Daan Manneke zong Psalmen van Jan Pieterszoon Sweelinck.

In deze vesper ging ook het nieuwste orgelwerk van componist Daan Manneke in première. Het werk heeft als titel Le Bouquet. Organist Jos van der Kooy gaf Manneke opdracht dit werk te schrijven ter gelegenheid zijn vijftigjarig organistenjubileum. Op verzoek van Van der Kooy is het werk gebaseerd op Geneefse Psalmen. Hij ervaart die melodieën als basis van zijn werk als kerkmusicus.

De Psalmen werden gezongen door Cappella Breda. Kirstin Gramlich (cantor en organist van de Lebuinuskerk) en Jos van der Kooy (cantor en organist van de Westerkerk in Amsterdam, stadsorganist van Haarlem en organist van de Raad van State in Den Haag)  speelden de orgelstukken op de beide orgels van de Grote Kerk. Het werk heeft als ondertitel ‘Hommage aan Sweelinck’, Manneke gebruikt motieven uit diens werk in zijn compositie. Le Bouquet is gepubliceerd bij Stichting Donemus te Rijswijk.

 


Zondag 2 april – dagprogramma

Nederlands-Duitse tweetalige viering Reformatie 500 jaar met Pfarrer Arend de Vries, Geistliche Vizepräsident Landeskirche Hannover EKD en ds. Saar Hoogendijk. De kinderen in de dienst bezochten de truck met de digitale presentatie. Na de dienst werd de crew van de Pelgrimmagetruck op het zonnige plein gezegend en uitgezwaaid.


Zaterdag 1 april – dagprogramma

Op het Grote Kerkhof kon de expositie in de truck worden bezocht. In de Lebuinuskerk Expositie II ‘in het kader van Hier sta ik’ ‘Zichtbaar in Keizerslanden’.
De officiële opening werd verricht door wethouder Jan Jaap Kolkman. Met gasten uit Duitsland en een moderamenlid van de Synode.

In het kader van de Stellingen op de deur in 1517 werden vijf eeuwen later ook in 2017 een aantal stellingen op de deur geschreven

Drs. Nelleke Boonstra, hield ’s middags een lezing: Van Geert Groote naar Luther. De moderne Devotie als voorloper van de Reformatie.
Geert Groote was zijn tijd ver vooruit. Hij vond dat mensen zelf moesten lezen wat de boodschap was van de bijbel. Daarom vertaalde hij passages uit de Latijnse Bijbel in de volkstaal. Luther heeft dat voortgezet. Geert Grote vond ook onderwijs belangrijk. De doorwerking van dit onderwijs was in Nederland en Duitsland een voorbereiding op de Reformatie.

Beiaardier Jan Willem Achterkamp bespeelde het carillon en ontving de crew van de Pelgrimage Truck.

Daarna vond het programma buiten de Lebuinus plaats: men ging naar het Meester Geertshuis, naar het Geert Groote huis of naar de Athenaeumbibliotheek. Op de laatste locatie kregen de geïnteresseerde bezoekers uitleg over het maken van boeken, met name bijbels,  in de middeleeuwen door Dinand Webbink.


Zaterdagavond 1 april: Deventer songwriters bezingen hun idealen  

Drie Deventer singersongwriters geven zaterdag 1 april om 20 uur een concert in de Lebuinuskerk.
Onder de titel ‘Hier sta ik’ bezingen Martin van de Vrugt, De Reisgenoot en Lise Low de strijd voor hun idealen.

Ook dit concert wordt georganiseerd in het kader van de herdenking ‘500 jaar Reformatie’. Daarbij draait het om de woorden die Maarten Luther zou hebben gesproken, ter verdediging van zijn gewetensvrijheid: ‘Hier sta ik, ik kan niet anders.’ Ook de jongeren uit de reformatietruck waren te gast in de kerk.

Martin van de Vrugt schrijft al sinds 1980 zijn eigen nummers, zichzelf begeleidend op akoestische gitaren en harmonica. Daarbij laat hij zich inspireren door Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Young en Amerikaanse folk, country, jazz en blues. In januari 2015 gaf hij een verzamel-cd uit, ‘I’m a Tree’.

De Reisgenoot schrijft Nederlandstalige liedjes, die onder andere voortkomen uit een kritische kijk en een wens om de wereld te verbeteren. Zichzelf begeleidend op de gitaar zoekt hij de grenzen op tussen pop en kleinkunst. In 2014 en 2015 bracht hij zijn eerste EP’s uit: ‘Verhalen van vrijheid’ en ‘Van de wereld’.

Lise Low maakt al enkele jaren sferische en dromerige popmuziek, rondom thema’s als levenslust, onrust, liefde en de dreiging van de toekomst. Daarbij begeleidt zij zichzelf op de piano. In 2014 gaf zij haar debuut EP uit, met de single ‘I’m Alive’. Momenteel werkt ze aan haar eerste album.


Zaterdagmiddag 1 april Muzikale lezing

16.30 uur Muzikale lezing over Jacobus Revius. Leunend op de traditie van het geuzenlied schreef Revius liederen waarmee hij vriend en vijand wist op te zwepen. Hoe bespeelde hij ratio en gevoel van zijn zangers?  Ds. Ingrid de Zwart hield een leerzame lezing over de liederen van Revius, en de theoloog Revius. Margriet Stok – sopraan en Kirstin Gramlich – orgel. Gregoriaanse kerkmuziek met teksten uit de reformatie.


 Vrijdag 31 maart – begin van het Stationenwegweekend

         

De Pelgrimagetruck uit Wittenberg kwam vrijdagmiddag aan op het Grote Kerkhof. Met enig passen en meten vonden de chauffeur en Hannes, het hoofd van de vrijwilligers,een goede plek met de goedkeuring van koster Marco.

Tijdens de binnenkomst was het Coventrygebed in de Broederenkerk met als thema Luther en de mensen die strijden voor gerechtigheid ‘Hier sta ik, ik kan niet anders’.

Aan het begin van de avond kon er geluisterd worden naar renaissancemuziek, gespeeld op eigengemaakte renaissance blaasinstrumenten. ’s Avonds was er een geanimeerd Grootemaal. Veel gemeenteleden hadden hun kookkunsten ingezet en er was extra voor de Duitse gasten.


Zondag 26 maart Het Lutherlied met luiten en cornetten

Op 26 maart  werd met een uniek concert rondom het Lutherlied 500 jaar reformatie gevierd. Ondanks het mooie weer waren er ruim honderd bezoekers die in de Lebuinuskerk genoten van het Lebuinus Concertkoor, een internationaal blazersensemble met originele renaissance instrumenten,  koperensemble Q-Brass en Kirstin Gramlich en Wim Diepenhorst op het kistorgel en het Holtgräveorgel.

Tijdens het concert werden werken van o.a. Heinrich Schütz, Johann Walther en Michael Praetorius – de componist van het Lutherlied bij uitstek – uitgevoerd. Ook werd er een verbintenis met 20e eeuw gezocht met muziek van o.a. Hugo Distler.

Dit concert was tevens het startsein voor de activiteiten in de Lebuinuskerk in het kader van de Europese Stationenweg; een reis van een ‘verhalenbus’ langs Europese Reformatiesteden, van november 2016 tot mei 2017. Elke stad zorgt voor een verhalenprogramma over Protestantisme, waarna deze worden verzameld en meegaan mee met de bus naar de volgende stad. Alle verhalen maken onderdeel uit van de Wereld Reformatie Tentoonstelling die in 2017 in Wittenberg wordt geopend. In Nederland doen de belangrijke Reformatiesteden Deventer en Dordrecht mee.


Zondag 12 maart Dansvesper

16.30 uur Vesper in de serie ‘Hier sta ik’ met drie dansers, trombone en orgel

Mayke van Veldhuizen is net afgestudeerd aan de Academie voor Theater en Dans (Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten). Zij liet de woorden ‘Hier sta ik’ op zich inwerken en ook een aantal verzen van een bekend Lutherlied:
‘Nun freut euch, lieben Christen gmein’.

Mayke maakte bij dat thema een choreografie. Met twee andere beroepsdansers, César Francisco Aragón Benítez en Debora Regoli zal zij die dansend ten uitvoer brengen in deze bijzondere vesper.

Ds. Ingrid de Zwart is liturg, Gert van Veldhuizen speelt bastrombone en Kirstin Gramlich zorgt
voor orgelspel.

 


Overdracht Gelderland Overijssel

Op pagina 17 van de Wervel van Februari vindt u het verslag van de bijeenkomst in de Lebuinuskerk.


24 november 2016 Bezoek aan de reformationstruck

Door een Deventer delegatie werd een bezoek gebracht aan de reformationstruck in Osnabrück. De truck maakt een tournee door Europa en zal ook in Deventer komen: op 1 en 2 april.