Zondag 26 maart Het Lutherlied met luiten en cornetten

Op 26 maart  werd met een uniek concert rondom het Lutherlied 500 jaar reformatie gevierd. Ondanks het mooie weer waren er ruim honderd bezoekers die in de Lebuinuskerk genoten van het Lebuinus Concertkoor, een internationaal blazersensemble met originele renaissance instrumenten,  koperensemble Q-Brass en Kirstin Gramlich en Wim Diepenhorst op het kistorgel en het Holtgräveorgel.

Tijdens het concert werden werken van o.a. Heinrich Schütz, Johann Walther en Michael Praetorius – de componist van het Lutherlied bij uitstek – uitgevoerd. Ook werd er een verbintenis met 20e eeuw gezocht met muziek van o.a. Hugo Distler.

Dit concert was tevens het startsein voor de activiteiten in de Lebuinuskerk in het kader van de Europese Stationenweg; een reis van een ‘verhalenbus’ langs Europese Reformatiesteden, van november 2016 tot mei 2017. Elke stad zorgt voor een verhalenprogramma over Protestantisme, waarna deze worden verzameld en meegaan mee met de bus naar de volgende stad. Alle verhalen maken onderdeel uit van de Wereld Reformatie Tentoonstelling die in 2017 in Wittenberg wordt geopend. In Nederland doen de belangrijke Reformatiesteden Deventer en Dordrecht mee.

Zondag 12 maart Dansvesper

16.30 uur Vesper in de serie ‘Hier sta ik’ met drie dansers, trombone en orgel

Mayke van Veldhuizen is net afgestudeerd aan de Academie voor Theater en Dans (Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten). Zij liet de woorden ‘Hier sta ik’ op zich inwerken en ook een aantal verzen van een bekend Lutherlied:
‘Nun freut euch, lieben Christen gmein’.

Mayke maakte bij dat thema een choreografie. Met twee andere beroepsdansers, César Francisco Aragón Benítez en Debora Regoli zal zij die dansend ten uitvoer brengen in deze bijzondere vesper.

Ds. Ingrid de Zwart is liturg, Gert van Veldhuizen speelt bastrombone en Kirstin Gramlich zorgt
voor orgelspel.

Overdracht Gelderland Overijssel

Op pagina 17 van de Wervel van Februari vindt u het verslag van de bijeenkomst in de Lebuinuskerk.

24 november 2016 Bezoek aan de reformationstruck

Door een Deventer delegatie werd een bezoek gebracht aan de reformationstruck in Osnabrück. De truck maakt een tournee door Europa en zal ook in Deventer komen: op 1 en 2 april.