Hieronder chronolgisch overzicht van de evenementen in het kader van Reformatie 500 in Deventer.
Meer informatie bij de onderdelen van St. Lebuinusconcerten op hun website.

Dit programma wordt in de loop van het jaar aangevuld.

Donderdag 2 maart 20 uur
in de Ichtuskerk in Colmschate, Holterweg 106
voordracht door prof. dr. Mirjam van Veen: Luther in calvinistisch Nederland.

Zondag 12 maart, 16.30 uur
Kunstvesper met dans van choreografe en danser Mayke van Veldhuizen

Maandag  13 maart, 19.30 uur.  Leerhuis Diepenveen, dr. Hans Schravesande. Jezus en Paulus als joodse hervormers, nieuwe inzichten voor het herdenkingsjaar van de Reformatie. De Notenhof, Diepenveen.

Zondag 26 maart 16.30 uur
Het Lutherlied met luiten en cornetten
Musik ist die beste Gabe Gottes. Sie ist der beste Trost für den verstörten Menschen, auch wenn er nur wenig zu singen vermag. Sie ist eine Lehrmeisterin, die die Leute, gelinder, sanftmütiger und vernünftiger macht
(Maarten Luther).
Muziek van Michael Praetorius, Heinrich Schütz en Hugo Distler; Lebuinus Concertkoor, Renaissance ensemble, Wim Diepenhorst – orgel, Kirstin Gramlich – leiding.

Maandag 27 maart
opening Expositie II ‘Hier sta ik’ Zichtbaar in Keizerslanden met Henk-Jan Gosseling.

Vrijdagmiddag 31 maart 2017
rond 17.00 uur Grote Kerkhof bij de Magistraatskapel
Aankomst rijdende expositie Reformation 2017 (de ‘truck’) Stationenweg
Titel expositie Kann ich vorausschauen, indem ich zurückblicke?:
17.30-18.00 uur Vrolijk welkom voor de crew van de Rijdende Expositie Reformation 2017 met muziek.
18.00 uur eerste informele bezichtiging van de expositie in de Pelgrimage Truck.
18.30 uur Geert Groote maal – neem uw eigen voedsel mee en deel met anderen.
20.15 uur vesperviering met Kirstin Gramlich en Ingrid de Zwart.

Zaterdag 1 april
10.00 uur Kerk open
10.00-17.30 uur Bezichtiging Rijdende Expositie op het Grote Kerkhof.
10.00-16.30 uur Expositie II ‘Hier sta ik’ ‘Zichtbaar in Keizerslanden’.
10.30-11.00 uur officiële opening.
Wethouder Jan Jaap Kolkman opent op zaterdag met de Duitse gasten de expositie en evenementendag  op 1 april. Hij zal zorgen voor een prikkelende stelling. Pfarrer dr. Rolf Becker, Mitarbeiter im Projektbüro Reformprozess im Kirchenamt der EKD, dr. Heike Köhler, Oberkirchenrätin Landeskirche Hannover, EKD, Pfarrer Arend de Vries, Geistliche Vizepräsident Landeskirche Hannover EKD en andere genodigden.
11.30- 12.15 Lezing door drs. Nelleke Boonstra, theologe: Van Geert Groote naar Luther. De moderne Devotie als voorloper van de Reformatie.
Geert Groote was zijn tijd ver vooruit. Hij vond dat mensen zelf moesten lezen wat de boodschap was van de bijbel. Daarom vertaalde hij passages uit de Latijnse Bijbel in de volkstaal. Luther heeft dat voortgezet. Geert Grote vond ook onderwijs belangrijk. De doorwerking van dit onderwijs was in Nederland en Duitsland een voorbereiding op de Reformatie.
12.30-13.00 uur Lunchconcert, organiste Kirstin Gramlich. Tijdens het concert kan de lunch gebruikt worden.
14.00-16.30 uur Keuzeprogramma:
14.00-15.00 Beiaardier Jan Willem Achterkamp bespeelt het carillon mogelijkheid voor bezoek bij de beiaardier in de toren, speciaal voor kinderen en de crew van de Pelgrimage Truck.
14.00-16.00 uur bezichtiging Meester Geertshuis, Assenstraat 20. Inloophuis voor daklozen en anderen (oecumenische opzet) met Henk-Jan Gosseling.
14.00-16.00 uur bezichtiging Geert Groote Huis Museum, Lamme van Dieseplein, met een expositie over Geert Groote.
14.30-16.00 uur bezichtiging Athenaeumbibliotheek, Klooster 2, met uitleg over het maken van boeken in de middeleeuwen door Dinand Webbink.
14.30-16.00 uur Wandeling door Deventer, start: Grote Kerkhof, bij de toren. Thema: Moderne Devotie in Deventer met Nelleke Boonstra en Benno Meulenbelt.
16.30 uur Muzikale lezing over Jacobus Revius.
Leunend op de traditie van het geuzenlied schreef Revius liederen waarmee hij vriend en vijand wist op te zwepen. Hoe bespeelde hij ratio en gevoel van zijn zangers? Prof. Dr. Els Stronks: De liederen van Revius, ds. Ingrid de Zwart: De theoloog Revius. Margriet Stok – sopraan en Kirstin Gramlich – orgel.
20.00-21.30 uur Avondprogramma met Matthias Kaljouw; Singersongwritersconcert: Martin van de Vrugt, De Reisgenoot en Lise Low zingen over de strijd voor hun idealen.

Zondag 2 april
10.00 uur Nederlands-Duitse viering Reformatie 500 jaar met Pfarrer Arend de Vries, Geistliche Vizepräsident Landeskirche Hannover EKD en ds. Saar Hoogendijk.
12.00 uur Reiszegen voor de crew van de Pelgrimage Truck Stationenweg.
16.30 uur Sweelinckvesper, met Cappella Breda o.l.v Daan Manneke met première van Le Bouquet, een verzameling orgelstukken afgewisseld met gezongen psalmen uit de Geneefse Psalter, met orgelspel van Jos van der Kooy en Kirstin Gramlich.

Zondag 30 april
16.30 uur Kerkcafé  Hier sta ik. Gast: Nabil Sahhar, Palestijnse christen

Expositie III Hier sta ik van Rosemarijn Mulder: Heremetijd
info volgt

Donderdag 18 mei
20.00 uur Theater  ‘Kom naar voren! 500 jaar Protestantisme’ door Kees Posthumus en Juul Beerta in Het Penninckshuis, toegang 7 euro.