U kunt hier de poster met programma voorjaar van activiteiten Ref500 downloaden.
En hier de flyer met uitgebreide beschrijving.
De flyer kunt u op diverse plaatsen in de stad vinden, o.a. in de Lebuinuskerk.


Vrijdag 31 maart – begin van het Stationenwegweekend

rond 17.00 uur Grote Kerkhof bij de Magistraatskapel
Aankomst rijdende expositie Reformation 2017 (de ‘truck’) Stationenweg.
Titel expositie Kann ich vorausschauen, indem ich zurückblicke?:
17.30-18.00 uur Vrolijk welkom voor de crew van de Rijdende Expositie Reformation 2017 met muziek.
18.00 uur eerste informele bezichtiging van de expositie in de Pelgrimage Truck.
18.30 uur Geert Groote maal – neem uw eigen voedsel mee en deel met anderen.
20.15 uur vesperviering met Kirstin Gramlich en Ingrid de Zwart.


Zaterdag 1 april – dagprogramma

10.00 uur Kerk open
10.00-17.30 uur Bezichtiging Rijdende Expositie op het Grote Kerkhof.
10.00-16.30 uur Expositie II ‘Hier sta ik’ ‘Zichtbaar in Keizerslanden’.
10.30-11.00 uur officiële opening.
Wethouder Jan Jaap Kolkman opent op zaterdag met de Duitse gasten de expositie en evenementendag  op 1 april. Hij zal zorgen voor een prikkelende stelling. Pfarrer dr. Rolf Becker, Mitarbeiter im Projektbüro Reformprozess im Kirchenamt der EKD, dr. Heike Köhler, Oberkirchenrätin Landeskirche Hannover, EKD, Pfarrer Arend de Vries, Geistliche Vizepräsident Landeskirche Hannover EKD en andere genodigden.
11.30- 12.15 Lezing door drs. Nelleke Boonstra, theologe: Van Geert Groote naar Luther. De moderne Devotie als voorloper van de Reformatie.
Geert Groote was zijn tijd ver vooruit. Hij vond dat mensen zelf moesten lezen wat de boodschap was van de bijbel. Daarom vertaalde hij passages uit de Latijnse Bijbel in de volkstaal. Luther heeft dat voortgezet. Geert Grote vond ook onderwijs belangrijk. De doorwerking van dit onderwijs was in Nederland en Duitsland een voorbereiding op de Reformatie.
12.30-13.00 uur Lunchconcert, organiste Kirstin Gramlich. Tijdens het concert kan de lunch gebruikt worden.
14.00-16.30 uur Keuzeprogramma:
14.00-15.00 Beiaardier Jan Willem Achterkamp bespeelt het carillon mogelijkheid voor bezoek bij de beiaardier in de toren, speciaal voor kinderen en de crew van de Pelgrimage Truck.
14.00-16.00 uur bezichtiging Meester Geertshuis, Assenstraat 20. Inloophuis voor daklozen en anderen (oecumenische opzet) met Henk-Jan Gosseling.
14.00-16.00 uur bezichtiging Geert Groote Huis Museum, Lamme van Dieseplein, met een expositie over Geert Groote.
14.30-16.00 uur bezichtiging Athenaeumbibliotheek, Klooster 2, met uitleg over het maken van boeken in de middeleeuwen door Dinand Webbink.
14.30-16.00 uur Wandeling door Deventer, start: Grote Kerkhof, bij de toren. Thema: Moderne Devotie in Deventer met Nelleke Boonstra en Benno Meulenbelt.

Zie hieronder uitgelicht: Muzikale lezing en Singersongwritersconcert


Zaterdagmiddag 1 april Muzikale lezing

16.30 uur Muzikale lezing over Jacobus Revius.
Leunend op de traditie van het geuzenlied schreef Revius liederen waarmee hij vriend en vijand wist op te zwepen. Hoe bespeelde hij ratio en gevoel van zijn zangers?

Els Stronks

Prof. Dr. Els Stronks: De liederen van Revius,
ds. Ingrid de Zwart: De theoloog Revius.
Margriet Stok – sopraan en Kirstin Gramlich – orgel.


Zaterdagavond 1 april: Deventer songwriters bezingen hun idealen  

Drie Deventer singersongwriters geven zaterdag 1 april om 20 uur een concert in de Lebuinuskerk.
Onder de titel ‘Hier sta ik’ bezingen Martin van de Vrugt, De Reisgenoot en Lise Low de strijd voor hun idealen.

Ook dit concert wordt georganiseerd in het kader van de herdenking ‘500 jaar Reformatie’. Daarbij draait het om de woorden die Maarten Luther zou hebben gesproken, ter verdediging van zijn gewetensvrijheid: ‘Hier sta ik, ik kan niet anders.’

Martin van de Vrugt schrijft al sinds 1980 zijn eigen nummers, zichzelf begeleidend op akoestische gitaren en harmonica. Daarbij laat hij zich inspireren door Bob Dylan, Joni Mitchell, Neil Young en Amerikaanse folk, country, jazz en blues. In januari 2015 gaf hij een verzamel-cd uit, ‘I’m a Tree’.

De Reisgenoot schrijft Nederlandstalige liedjes, die onder andere voortkomen uit een kritische kijk en een wens om de wereld te verbeteren. Zichzelf begeleidend op de gitaar zoekt hij de grenzen op tussen pop en kleinkunst. In 2014 en 2015 bracht hij zijn eerste EP’s uit: ‘Verhalen van vrijheid’ en ‘Van de wereld’.

Lise Low maakt al enkele jaren sferische en dromerige popmuziek, rondom thema’s als levenslust, onrust, liefde en de dreiging van de toekomst. Daarbij begeleidt zij zichzelf op de piano. In 2014 gaf zij haar debuut EP uit, met de single ‘I’m Alive’. Momenteel werkt ze aan haar eerste album.

Het gratis concert is voor iedereen toegankelijk en begint om 20 uur, in de Lebuinuskerk.


Zondag 2 april – dagprogramma

10.00 uur Nederlands-Duitse viering Reformatie 500 jaar met Pfarrer Arend de Vries, Geistliche Vizepräsident Landeskirche Hannover EKD en ds. Saar Hoogendijk.
12.00 uur Reiszegen voor de crew van de Pelgrimage Truck Stationenweg.
16.30 uur Sweelinckvesper: zie hieronder


Zondagmiddag 2 april: Sweelinckvesper met première Le Bouquet

Na een indrukwekkend concert rond het Lutherlied is er a.s. zondagmiddag 2 april om 16.30 uur een bijzondere vesper in de Grote of Lebuinuskerk in Deventer. In het kader van een serie vespers onder het motto ‘Hier sta ik’ stelde componist en koordirigent Daan Manneke een vesperliturgie samen.

Cappella Breda o.l.v. Daan Manneke zingt Psalmen van Jan Pieterszoon Sweelinck, die in 1562 in Deventer werd geboren en in de Lebuinuskerk werd gedoopt.
Sweelinck werd later organist van de Oude Kerk in Amsterdam; hij is de meest toonaangevende componist uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.

In deze vesper gaat ook het nieuwste orgelwerk van componist Daan Manneke in première. Het werk heeft als titel Le Bouquet. Organist Jos van der Kooy gaf Manneke opdracht dit werk te schrijven ter gelegenheid zijn vijftigjarig organistenjubileum. Op verzoek van Van der Kooy is het werk gebaseerd op Geneefse Psalmen. Hij ervaart die melodieën als basis van zijn werk als kerkmusicus.

De Psalmen worden gezongen door Cappella BredaKirstin Gramlich (cantor en organist van de Lebuinuskerk) en Jos van der Kooy (cantor en organist van de Westerkerk in Amsterdam, stadsorganist van Haarlem en organist van de Raad van State in Den Haag)  spelen de orgelstukken op de beide orgels van de Grote Kerk.
Bijzondere bijkomstigheid is dat Kirstin Gramlich een oud-leerling van Van der Kooy is. Het werk heeft als ondertitel ‘Hommage aan Sweelinck’, Manneke gebruikt motieven uit diens werk in zijn compositie.
Le Bouquet is gepubliceerd bij Stichting Donemus te Rijswijk.

Jos van der Kooy

Daan Manneke

 

 


Zie voor afgeronde evenementen de pagina ‘terugblik’Familiefilm Storm

Begin januari 2017 gaat de familiefilm STORM. Letters van vuur in première. De bisocoopfilm gaat over twee kinderen in Antwerpen die in de beginperiode van de Reformatie verwikkeld raken in de jacht op een belangrijke brief van Maarten Luther.