Dit weekend is het open monumentenweekend. Ook een prominente rol voor de Grote of Lebuinuskerk natuurlijk deze dagen. En langer zelfs dit jaar: 14241612_945420952253576_4167820314740682901_orond het thema ‘Iconen en symbolen’.

In dit kader zijn ‘Iconen en Symbolen’ uitgangspunt voor een gezamenlijk project van Archeologie Deventer, het Kunstenlab en ‘Deventer Verhaal’ in samenwerking met ‘Vondst’.
In ‘Vondst’ is een groep twintigers en dertigers vanuit de Lebuinuskerk op zoek naar de betekenis en waarde van geloven in een veranderende tijd: naar nieuwe, actuele en relevante vormen en betekenissen van geloof.

De gevels van de kerk boden ooit plaats aan honderden beelden. Als gevolg van
de reformatie zijn de nissen leeg gebleven of leeggemaakt. Inspiratie voor de vijf kunstenaars die de nieuwe beelden maakten vormden vondsten van heiligenbeelden uit de bodem van Deventer. Het verhaal en de essentie waar de heilige voor staat, diende als inspiratie voor het creëren van deze nieuwe iconen. De beelden zullen enkele weken blijven staan.

Deelnemende kunstenaars zijn Hellen Abma, Floor Coolsma, Anno Dijkstra,
Anne-Marie van Sprang en Karoly Szekeres. (Zie beschrijvingen van het Kunstenlab verderop.)

Rondleidingen en torenbeklimming
Op gezette tijden zijn er rondleidingen. Start en einde is de balie van ‘Info & Shop’.
De toren is open van 12.00-17.00 uur. Laatste opgang is om 16.45 uur.
In de foyer kunt u terecht voor koffie, thee, fris en kleine versnaperingen.

Orgelconcert 10 september 15.00-15.30 uur
Kirstin Gramlich – orgel
Max Reger Te Deum
Johann Sebastian Bach Dies sind die heil’gen zehn Gebot
Ad Wammes Toccata chromatica
Heinrich Scheidemann Gagliarda ex d
Mendelssohn-Bartholdy Sonata Nr.2

Orgelconcert 11 september 15.00-15.30 uur
Teus de Mik – orgel
Joseph Callaerts Canzona in a (Allegretto), in: Pieces pour Orgue,
Deuxième Série
Josef Rheinberger Fuge (Adagio en Moderato), in: Sonate Nr. 8 in e
César Franck Prélude, Fugue et Variation in b, Op. 18, in: 6 Pièces
Horatio W. Parker Postlude in A (Risoluto), in: 3 Compositions for Organ
Charles Ives Postlude in F for Organ (Moderato, broadly and lyrically), arr. Krigbaum

Aanvullende activiteiten

Stadswandeling
Het beeldenproject rondom het project Heiligen in de nissen van de Grote of Lebuinuskerk heeft de wandeling ‘Heiligenlevens in Deventer’ geïnspireerd. In de binnenstad zijn nog vele plekken herkenbaar en vernoemd naar de heiligen waar zij symbool voor stonden. In ongeveer een uur loopt u langs diverse ‘heilige’ locaties en leert u meer over de heiligenlevens in Deventer. Start bij de Waag, eindigend bij de Lebuinuskerk.

Begraven heiligen en nieuwe iconen,
Donderdag 15 september, inloop 19.30, start 20.00, Auditorium stadhuis
Presentatie over de archeologische vondsten, het verhaal van de heiligen en de hedendaagse kunstenaars. In de historische en archeologische collectie van de Gemeente Deventer bevinden zich tientallen (fragmenten van) pijpaarden heiligenbeeldjes. Deze beeldjes stonden in de middeleeuwen in veel huishoudens als een persoonlijke invulling van devotie.

Deelnemende Kunstenaars

Hellen Abma heeft al jaren een fascinatie voor heiligenbeelden (met name de onbekendere), vanuit de wetenschap dat er voor elke kwaal, hartzeer of wens een beschermheilige valt aan te roepen. Zij heeft voor dit project drie heiligen gerealiseerd die een directe relatie hebben met haar beeldende werk en haar persoonlijk leven, zoals Franciscus van Assisi.

Floor Coolsma herkent veel elementen uit haar eigen werk in gevonden pijpaarden heiligen beeldjes; het lijden, ergens voor staan, beschermen, onschuld, devotie, opoffering, de symboliek. In haar werk maakt ze vaak gebruik van dieren als vorm, dieren waarop zij wel menselijke gevoelens projecteert. De pijpaarden heiligenbeeldjes zijn mensvormen, maar in de ‘atributen’ komen ook vaak dieren voor. Dieren die symbool staan voor iets. De kunstenaar heeft dat als uitgangspunt genomen.

Anno Dijkstra heeft zich voor deze opdracht laten leiden door religieuze oervormen die hij terugziet in de fotografie die ons dagelijks omringt. In die foto’s lijkt – ondanks de vaak alledaagse, seculiere zaken die ze afbeelden – toch een transcendente laag te zitten. Alsof de foto onbewust een behoefte blootlegt en een denken over krachten die de normale commercie liever niet benoemt. In dit heiligenbeeld wil Anno Dijkstra deze laag sterker maken zodat er een beeld ontstaat dat tussen het banale en het transcendente heen en weer schiet.

Anne-Marie van Sprang liet zich in deze opdracht inspireren door de IJssel (Isala) en verbeeldt twee bestaande heiligen die een verbinding met water hebben: Christof en Ursula. Beide heiligen brachten mensen over het water in veiligheid. Isala is de door haar bedachte nieuwe heilige: zij verbindt mensen en geeft positieve energie door.

Károly Szekeres werkt in een klassieke, figuratieve stijl. Hij maakt zowel decoratief als figuratief beeldhouwwerk in onder meer hout, steen, brons of een combinatie daarvan. Károly Szekeres kiest voor het thema ‘Anna te Drieën’, ook wel de aardse drie-eenheid genoemd en in het Latijn ‘Trinitas Terrestis’: Anna met haar dochter Maria en haar kleinkind Jezus. Karoly Szekeres: ‘Op de plek waar Lebuinus ooit zijn eerste houten kerkje bouwde, staat nu de kathedraal van Deventer. Met de beelden van Anna te Drieën wil ik verbeelden waarmee het allemaal begonnen is‘.