Het Lutherlied met luiten en cornetten

Op 26 maart aanstaande wordt met een uniek concert rondom het Lutherlied 500 jaar reformatie gevierd. In de Lebuinuskerk kunt u genieten van het Lebuinus Concertkoor, een internationaal blazersensemble met originele renaissance instrumenten, violone, theorbe, koperensemble Q-Brass en natuurlijk het orgel. Tijdens het concert worden werken van o.a. Heinrich Schütz, Johann Walther en Michael Praetorius – de componist van het Lutherlied bij uitstek – uitgevoerd. Ook wordt er een verbintenis met 20e eeuw gezocht met muziek van o.a. Hugo Distler, wiens inspiratiebron onmiskenbaar de meesters uit de 17e eeuw zijn. Tijdens dit bijzondere concert zal ook het publiek regelmatig betrokken worden bij de uitvoering van de liederen. Het concert wordt georganiseerd door Stichting Lebuinusconcerten en staat onder leiding van cantor-organiste Kirstin Gramlich.

Maarten Luther schreef voor zijn jonge kerk liederen die geschikt moesten zijn voor de volkszang. ‘Die musik ist die beste Gottesgabe’ – zo schrijft Luther in het voorwoord van zijn eerste liedbundel uit 1524. Het Lutherlied werd al snel populair onder de bevolking en was een grote inspiratiebron voor relevante componisten tot op de dag van vandaag. Liederen zoals ‘Vater unser im Himmelreich’ en ‘Nun komm der Heiden Heiland’ waren ook voor Johann Sebastian Bach van grote invloed op zijn grote Cantate oeuvre.

Dit concert is tevens het startsein voor de activiteiten in de Lebuinuskerk in het kader van de Europese Stationenweg; een reis van een ‘verhalenbus’ langs Europese Reformatiesteden, van november 2016 tot mei 2017. Elke stad zorgt voor een verhalenprogramma over Protestantisme, waarna deze worden verzameld en meegaan mee met de bus naar de volgende stad. Alle verhalen maken onderdeel uit van de Wereld Reformatie Tentoonstelling die in 2017 in Wittenberg wordt geopend. In Nederland doen de belangrijke Reformatiesteden Deventer en Dordrecht mee.

Het Lutherlied met luiten en cornetten vindt plaats in de Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 42 te Deventer en begint om 16:30 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden en kosten € 12,50 per stuk. Meer informatie is te vinden op www.lebuinusconcerten.nl. U bent van harte welkom bij dit unieke concert.