slide=nekkentrekkers

Komend weekend neemt een centrale rol in in de activiteiten rond het jubileumjaar.

U vindt ze in het overzicht op de deze pagina:

www.pkn-deventer.nl/ref500/actueel/

Wij herdenken dit jaar dat 500 jaar geleden met Maarten Luther de Reformatie begon. Luther liet zien dat je voor de boodschap ‘moet staan’. Dat je niet wijkt voor de machthebbers en de ‘groten der aarde’.

Juist in Deventer, waar al ver voor Luther, Geert Groote leerde dat ieder mens er toe doet. En dat we daarom de opdracht hebben om er voor elkaar te zijn. Om voor elkaar te zorgen, zeker voor de zwakkeren. Groote zette zich net als Luther af tegen het uiterlijk vertoon en de misstanden in de kerk van toen.

Wellicht leven wij in een even revolutionaire tijd als 500 jaar geleden. Een tijd waarin ongelijkheid sterk toeneemt. Een tijd waarin de tegenstellingen binnen en tussen religies voor sommigen aanleiding zijn voor gewelddadigheid, en waarin religie nogal eens in het beklaagdenbankje wordt gezet.

Luther en Geert Groote, lieten ons zien dat we niet moeten uitsluiten, maar insluiten. Dat in onze samenleving iedereen past en recht heeft op een goede plek. Waar hij of zij ook vandaan komt.
Of wat zijn of haar maatschappelijke positie of afkomst is. Zij geven ons vandaag in 2017, de opdracht om zorg te dragen voor hun nalatenschap. Om genade te laten gelden voor recht.
Voor vrouwen en mannen (jong of oud). Voor homo’s en hetero’s. Voor autochtonen en allochtonen. Om te laten zien wie je bent.

In ons programma hebben wij daarom ook kunstenaars gevraagd om vanuit hun artistieke drive te reageren op ons thema ‘Hier sta ik’.

Na een indrukwekkend concert rond het Lutherlied is er a.s. zondagmiddag 2 april om 16.30 uur een bijzondere vesper in de Grote of Lebuinuskerk in Deventer. In het kader van een serie vespers onder het motto ‘Hier sta ik’ stelde componist en koordirigent Daan Manneke een vesperliturgie samen.

Cappella Breda o.l.v. Daan Manneke zingt Psalmen van Jan Pieterszoon Sweelinck, die in 1562 in Deventer werd geboren en in de Lebuinuskerk werd gedoopt.
Sweelinck werd later organist van de Oude Kerk in Amsterdam; hij is de meest toonaangevende componist uit de Nederlandse muziekgeschiedenis.

In deze vesper gaat ook het nieuwste orgelwerk van componist Daan Manneke in première. Het werk heeft als titel Le Bouquet. Organist Jos van der Kooy gaf Manneke opdracht dit werk te schrijven ter gelegenheid zijn vijftigjarig organistenjubileum. Op verzoek van Van der Kooy is het werk gebaseerd op Geneefse Psalmen. Hij ervaart die melodieën als basis van zijn werk als kerkmusicus.

De Psalmen worden gezongen door Cappella Breda. Kirstin Gramlich (cantor en organist van de Lebuinuskerk) en Jos van der Kooy (cantor en organist van de Westerkerk in Amsterdam, stadsorganist van Haarlem en organist van de Raad van State in Den Haag)  spelen de orgelstukken op de beide orgels van de Grote Kerk.
Bijzondere bijkomstigheid is dat Kirstin Gramlich een oud-leerling van Van der Kooy is. Het werk heeft als ondertitel ‘Hommage aan Sweelinck’, Manneke gebruikt motieven uit diens werk in zijn compositie.
Le Bouquet is gepubliceerd bij Stichting Donemus te Rijswijk.

Daan Manneke

Jos van der Kooy

Het Lutherlied met luiten en cornetten

Op 26 maart aanstaande wordt met een uniek concert rondom het Lutherlied 500 jaar reformatie gevierd. In de Lebuinuskerk kunt u genieten van het Lebuinus Concertkoor, een internationaal blazersensemble met originele renaissance instrumenten, violone, theorbe, koperensemble Q-Brass en natuurlijk het orgel. Tijdens het concert worden werken van o.a. Heinrich Schütz, Johann Walther en Michael Praetorius – de componist van het Lutherlied bij uitstek – uitgevoerd. Ook wordt er een verbintenis met 20e eeuw gezocht met muziek van o.a. Hugo Distler, wiens inspiratiebron onmiskenbaar de meesters uit de 17e eeuw zijn. Tijdens dit bijzondere concert zal ook het publiek regelmatig betrokken worden bij de uitvoering van de liederen. Het concert wordt georganiseerd door Stichting Lebuinusconcerten en staat onder leiding van cantor-organiste Kirstin Gramlich.

Maarten Luther schreef voor zijn jonge kerk liederen die geschikt moesten zijn voor de volkszang. ‘Die musik ist die beste Gottesgabe’ – zo schrijft Luther in het voorwoord van zijn eerste liedbundel uit 1524. Het Lutherlied werd al snel populair onder de bevolking en was een grote inspiratiebron voor relevante componisten tot op de dag van vandaag. Liederen zoals ‘Vater unser im Himmelreich’ en ‘Nun komm der Heiden Heiland’ waren ook voor Johann Sebastian Bach van grote invloed op zijn grote Cantate oeuvre.

Dit concert is tevens het startsein voor de activiteiten in de Lebuinuskerk in het kader van de Europese Stationenweg; een reis van een ‘verhalenbus’ langs Europese Reformatiesteden, van november 2016 tot mei 2017. Elke stad zorgt voor een verhalenprogramma over Protestantisme, waarna deze worden verzameld en meegaan mee met de bus naar de volgende stad. Alle verhalen maken onderdeel uit van de Wereld Reformatie Tentoonstelling die in 2017 in Wittenberg wordt geopend. In Nederland doen de belangrijke Reformatiesteden Deventer en Dordrecht mee.

Het Lutherlied met luiten en cornetten vindt plaats in de Lebuinuskerk, Grote Kerkhof 42 te Deventer en begint om 16:30 uur. Kaarten kunnen gereserveerd worden en kosten € 12,50 per stuk. Meer informatie is te vinden op www.lebuinusconcerten.nl. U bent van harte welkom bij dit unieke concert.

Hier sta ik: dat is het thema voor de vespers en het kerkcafé in dit jubileumjaar Reformatie 2017.

Op zondag 12 maart: Kunst – Vesper – Dans – Muziek – Woord
‘Hier sta ik’, met een tekst van Luther, dans van Mayke van Veldhuizen, (choreografe) César Francisco Aragón Benítez, Debora Regoli. M.m.v. trombonist Gert van Veldhuizen en organist Kirstin Gramlich
Toegang vrij.

Ook kunt u t/m 16 maart tijdens openingstijden van de Lebuinuskerk naar de expositie ‘Mahina, ode aan de vrouw’