slide=nekkentrekkers

Er valt weer veel te zien en te horen in de Lebuinus.

In het kader van Reformatie 500, maar ook daarbuiten.

A.s. zondagmiddag bent u welkom bij de vrienden van de Lebuinus met een presentatie van het Lichtplan voor de kerk. Het kerkcafe op 28 mei gaat over ‘mevrouw Luther’. U kunt kijken naar bijzondere exposities: van Arent Weevers, van Rosemarijn Mulder en van Jeroen Diepenmaat (tijdens de Kerkennacht). U kunt genieten van concerten, o.a. Van Kirstin Gramlich met danser Makiko, en een bijzondere vesper met Spinvis op 18 juni. En een optreden van een Oegandees kinderkoor op 11 juni. Naast de vieringen die altijd de moeite waard zijn. Kortom: genoeg om de zondagsbrief en de Wervel in de gaten te houden.

Eind deze maand gaat de Lebuinuskerk twee nachten open. 21 en 28 april kunnen Deventenaren een nacht in de kerk doorbrengen, om rust te vinden of de stilte te ervaren. Dit gebeurt in het kader van de Maand van de Filosofie, die dit jaar draait om ‘rust’.

Vorig jaar brachten vijf singer-songwriters een nacht door in de Lebuinuskerk, op uitnodiging van Vondst (een experimenteel initiatief van de kerk). In samenwerking met de Deventer Maand van de Filosofie stelt Vondst opnieuw de deuren open, in twee nachten van vrijdag op zaterdag. Beide nachten is er ruimte voor 14 personen. Van middernacht tot zonsopgang kunnen zij de nacht in de kerk doorbrengen.

Individuele momenten worden afgewisseld met twee gezamenlijke uitwisselingen. Voor wie wil, zijn er ook vragen en teksten om te overwegen. De nacht wordt afgesloten met een stevig ontbijt en een bezoek aan de toren. Om de kosten van het ontbijt te dekken is er een entreeprijs van 5 euro.
Meer informatie en aanmelden via filosoferenindeventer.nl.
Aanvang: vrijdag 21 en 28 april 23:30, ingang aan de Kleine Poot 7.

Twee onderwerpen deze keer: terug- en vooruitkijkend.

Reformatieweekend
Afgelopen weekend was een enerverend weekend rond reformatie 500. Een indruk krijgt u via de fotogalerie met foto’s van Pieter Leeflang en de chronologische terugblik. Zie hiervoor de webpagina  www.pkn-deventer.nl/ref500/terugblik/

A.s. zondag Palmpasen en IJsselloop
De kinderen gaan a.s. zondag met een versierde Palmpasenstok  in optocht door de kerk achter de ezel aan. Bij de Russisch-Orthodoxe kerk worden de palmtakken gezegend en in de Broederenkerk horen ze het Bijbelverhaal.

Zondag is ook de IJsselloop. Houdt u rekening met drukte en diverse wegafsluitingen? Ook wordt er gecontroleerd door Stadstoezicht. Kom dus indien mogelijk lopend of op de fiets.

Komend weekend neemt een centrale rol in in de activiteiten rond het jubileumjaar.

U vindt ze in het overzicht op de deze pagina:

www.pkn-deventer.nl/ref500/actueel/

Wij herdenken dit jaar dat 500 jaar geleden met Maarten Luther de Reformatie begon. Luther liet zien dat je voor de boodschap ‘moet staan’. Dat je niet wijkt voor de machthebbers en de ‘groten der aarde’.

Juist in Deventer, waar al ver voor Luther, Geert Groote leerde dat ieder mens er toe doet. En dat we daarom de opdracht hebben om er voor elkaar te zijn. Om voor elkaar te zorgen, zeker voor de zwakkeren. Groote zette zich net als Luther af tegen het uiterlijk vertoon en de misstanden in de kerk van toen.

Wellicht leven wij in een even revolutionaire tijd als 500 jaar geleden. Een tijd waarin ongelijkheid sterk toeneemt. Een tijd waarin de tegenstellingen binnen en tussen religies voor sommigen aanleiding zijn voor gewelddadigheid, en waarin religie nogal eens in het beklaagdenbankje wordt gezet.

Luther en Geert Groote, lieten ons zien dat we niet moeten uitsluiten, maar insluiten. Dat in onze samenleving iedereen past en recht heeft op een goede plek. Waar hij of zij ook vandaan komt.
Of wat zijn of haar maatschappelijke positie of afkomst is. Zij geven ons vandaag in 2017, de opdracht om zorg te dragen voor hun nalatenschap. Om genade te laten gelden voor recht.
Voor vrouwen en mannen (jong of oud). Voor homo’s en hetero’s. Voor autochtonen en allochtonen. Om te laten zien wie je bent.

In ons programma hebben wij daarom ook kunstenaars gevraagd om vanuit hun artistieke drive te reageren op ons thema ‘Hier sta ik’.